Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 08:26:42

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Επέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας Iron Maiden - "The Trooper"

H μάχη της Μπαλακλάβα (25-10-1854) έμεινε στην ιστορία κυρίως για δύο γεγονότα: Τη ‘Λεπτή Κόκκινη Γραμμή’ (1) των Highlanders του 93ου συντάγματος και την επέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας λίγο αργότερα. Στην πρώτη περίπτωση οι Highlanders κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν επίθεση του ρώσικου ιππικού και να σώσουν το βρετανικό στρατόπεδο, στη δεύτερη η Ελαφρά ταξιαρχία μετά από εγκληματική ασυνεννοησία των Βρετανών αξιωματικών επιτέθηκε σε λάθος στόχο και ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει.

Ας αρχίσουμε απ’το ιστορικό υπόβαθρο της μάχης. Το 1853 ξεσπά πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας από τη μία και της συμμαχίας Βρετανίας, Γαλλίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την άλλη. Οι Ρώσοι ήθελαν να επεκταθούν σε βάρος των Οθωμανών αλλά βρήκαν αντίθετους και τους Αγγλογάλλους. Οι τελευταίοι έκαναν απόβαση στην Κριμαία και πολιορκούσαν τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Προκειμένου να βοηθήσουν τους πολιορκημένους οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο λιμάνι ανεφοδιασμού των συμμάχων στη Μπαλακλάβα.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της μάχης οι Ρώσοι καταλαμβάνουν τις οχυρώσεις των συμμάχων στα Causeway heights (βλ. χάρτη) και μαζί τους κάποια κανόνια τα οποία επιχειρούσαν να αποσύρουν και να ενισχύσουν με αυτά τη Σεβαστούπολη. Ο λόρδος Raglan, αρχιστράτηγος των Βρετανών, διατάσει τον επικεφαλής του ιππικού του Lucan να τους παρεμποδίσει. Το γραπτό του μήνυμα έχει ως εξής:
‘Ο λόρδος Raglan επιθυμεί να προχωρήσει το ιππικό στο μέτωπο, να ακολουθήσει τον εχθρό και να τον εμποδίσει να μεταφέρει τα κανόνια. Δύναμη πυροβολικού του ιππικού μπορεί να το συνοδεύει. Το γαλλικό ιππικό είναι στα αριστερά σας. Άμεση εκτέλεση.’ Το μήνυμα μεταφέρει ο μάλλον θερμοκέφαλος λοχαγός Nolan. O Lucan από τη θέση του δεν βλέπει τα κανόνια που αποσύρουν οι Ρώσοι στα Causeway heights και διστάζει. Ζητά από τον Nolan διευκρινήσεις για το ποια κανόνια εννοεί ο Raglan. O Nolan με μια θυμωμένη κίνηση του χεριού του δείχνει τις οχυρωμένες πυροβολαρχίες στο τέλος της πεδιάδας. Το γιατί έδειξε εκεί παραμένει μυστήριο μιας και ο Nolan ακολούθησε την επίθεση και μάλιστα ήταν από τους πρώτους πεσόντες. H επίθεση κατέληξε σε σφαγή γιατί τα κανόνια απείχαν ένα μίλι και ώσπου να φτάσει εκεί η Ελαφρά ταξιαρχία δεχόταν πυρά τόσο από τα κανόνια όσο και από τους Ρώσους που βρίσκονταν στα υψώματα εκατέρωθεν της πεδιάδας. Από τους 670 άντρες η ταξιαρχία είχε 118 νεκρούς 127 τραυματίες και 60 αιχμαλώτους. Επειδή δε μιλάμε για ιππικό, μόνο 195 από τους επιζώντες είχαν και άλογο στη διάθεσή τους μετά τη μάχη.

Όταν τα νέα μαθεύτηκαν στη Βρετανία ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων με τον Raglan να κατηγορεί τον Lucan για παρερμηνεία των διαταγών του και τον Lucan τον Raglan για ασάφεια στις διαταγές του. Λίγο αργότερα ο Lucan ανακλήθηκε στη Βρετανία και το θέμα έληξε κάπου εκεί. Ο Tennyson διαβάζοντας στους Times την περιγραφή της επέλασης έγραψε το ποίημα ‘The Charge of the Light Brigade’ το οποίο μαζί με τα γεγονότα της μάχης ενέπνευσε τον Steve Harris για να γράψει το Trooper.

THE TROOPER

To Trooper βρίσκεται στο Piece of Mind (1983), τον πρώτο δίσκο των Iron Maiden με τον Nicko McBrain πίσω από τα τύμπανα και τη δημιουργία του line up του συγκροτήματος που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία και κατά γενική ομολογία θεωρείται η καλύτερη σύνθεση των Maiden. Ήταν το δεύτερο single του δίσκου. Είχε προηγηθεί το Flight of Icarus το οποίο ξεπέρασε σε επιτυχία φτάνοντας στο νο 28 των US Mainstream Rock charts (ΗΠΑ) και νo 12 στα UK Singles Charts. Έκτοτε έχει καθιερωθεί σαν ένα all time classic τραγούδι των Maiden και του metal γενικότερα. Δε νοείται live του συγκροτήματος χωρίς το Trooper. Για την ακρίβεια στα live ο Dickinson το τραγουδά ανεμίζοντας τον Union Jack και φορώντας το κόκκινο χιτώνιο των Βρετανών στρατιωτών της εποχής υπό το βλέμμα του αντίστοιχα ενδεδυμένου Eddie στο video wall. Αξίζει να σημειωθεί πως για το video clip του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκαν σκηνές από την ταινία ‘Η Επέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας’ του 1936. Το BBC αρνήθηκε να μεταδώσει το συγκεκριμένο clip με τη δικαιολογία ότι οι σκηνές παραήταν βίαιες!!! Προφανώς ‘Η Επέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας’ δεν είχε παιχθεί ποτέ μέχρι τότε από το BBC για τον ίδιο λόγο. Οι στίχοι αφηγούνται την επέλαση της Ελαφράς ταξιαρχίας μέσα από τα μάτια ενός από τους ιππείς της από την αρχή της εφόδου μέχρι το θάνατό του λίγο πριν φτάσει στα ρώσικα κανόνια. Το τραγούδι δεν έχει ρεφρέν και ήταν το πρώτο με τα γνωστά Maiden-ικά χορωδιακά sing along που όλοι αγαπάμε στις συναυλίες τους.

Στίχοι-μουσική: Steve Harris

You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back

The bugle sounds as the charge begins
But on this battlefield no one wins
The smell of acrid smoke and horses breath
As you plunge into a certain death

The horse he sweats with fear we break to run
The mighty roar of the Russian guns
And as we race towards human wall
The screams of pain as my comrades fall

We hurdle bodies that lay on the ground
And as the Russians fire another round
We get so near yet so far away
We won't live to fight another day

We get so close near enough to fight
When a Russian gets me in his sights
He pulls the trigger and I feel the blow
A burst of rounds takes my horse below

And as I lay there gazing at the sky
My body's numb and my throat is dry
And as I lay forgotten and alone
Without a tear I draw my parting groan.

Υ.γ. Μοναδική μου ένσταση στην παρουσίαση του γεγονότος από τους Maiden είναι η επεικόνιση του Eddie ως πεζικάριου με κόκκινη στολή παρά το ότι η επέλαση έγινε από μονάδες ιππικού, καμμία εκ των οποίων δε φορούσε κόκκινα.

(1):Κόκκινη από τα χιτώνια των ανδρών του συντάγματος, λεπτή γραμμή γιατί παρατάχθηκαν σε βάθος δύο ανδρών αντί των ενδεδειγμένων τεσσάρων προκειμένου να καλύψουν όλο το μέτωπο. Έκτοτε η ‘Λεπτή Κόκκινη Γραμμή’ σημαίνει την τελευταία γραμμή άμυνας πέρα απ’την οποία δεν υπάρχει υποχώρηση.

Βιβλιογραφία:Wikipedia:Τhe Trooper,Charge of the Light Brigade,
Geoffrey Regan:Στρατιωτικές Γκάφες
Φωτογραφίες, χάρτης από το ίντερνετ.
Στίχοι: darklyrics.com
Ορθογραφικά,συντακτικά λάθη δικά μου.

Γιάννης Αμυγδαλάς