Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 03:51:04

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 20 καλύτερες Heavy Metal διασκευές ενός ελαφρώς διαταραγμένου μυαλού

Κάθε site που σέβεται τον εαυτό του οφείλει από καιρού εις καιρόν να δημοσιεύει άρθρα τύπου «Τα χ καλύτερα 'κάτι'» με το χ να παίρνει τιμές από 10 ως 100 και το 'κάτι' ό,τι κουλό μπορεί να σκεφτεί κανείς.Θεωρώντας την αφεντομουτσουνάρα μου έγκριτο δημοσιογράφο, μέγα συγγραφέα και φωτεινό παντογνώστη(1) ανέλαβα τη σύνταξη της λίστας: 'Οι 20 καλύτερες metal διασκευές'.

Πέραν της πλάκας και του γελοίου προλόγου η παρούσα λίστα -όπως και όλες αυτού του είδους- έχουν εγγενή προβλήματα τεκμηρίωσης.Αποτελεί την επιτομή της περί ορέξεως, κολοκυθόπιτας.Εκφράζει τη γνώμη του συγγραφέα και μάλιστα για συγκεκριμένη χρονική στιγμή.Ποιος ο σκοπός της τότε;Τί σας νοιάζει εσάς ποιες θεωρώ εγώ καλύτερες διασκευές;

Πρώτον,για λόγους υγείας.Αν κάποιος συμφωνεί και με τις 20 επιλογές, να πάει να κοιταχτεί σε ψυχίατρο.

Δεύτερον,για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Αν έστω και ένας αναγνώστης με αφορμή το άρθρο ψάξει τα τραγούδια, τα συγκροτήματα, το οτιδήποτε, τότε ο σκοπός επετεύχθει.Εγώ για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, έμαθα κάποια πραγματάκια για το 'Diamonds and Rust' και ότι τον Ρασπούτιν μάλλον τον καθαρίσαν οι Άγγλοι.

Για να σας διευκολύνω λίγο τη ζωή θα δώσω τα κριτήρια με τα οποία συμπλήρωσα τη λίστα.

-Κατ'αρχήν θα πρέπει να μου αρέσει το συγκρότημα.Ξεχάστε λοιπόν Guns 'n' Roses, Iced Earth, Nu metal συγκροτήματα και death metal σαβούρα.

-Θα πρέπει να είναι διασκευή και όχι επανεκτέλεση.Για παράδειγμα το 'Over The Hills And Far Away' των Nightwish, παρά την καταπληκτική φωνή της Tarja Turunen, είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο για να το θεωρήσω διασκευή.

-Έβαλα μια διασκευή ανά συγκρότημα.

-Τέλος άφησα απ' έξω διασκευές σε Μπετόβεν,Μότσαρτ κτλ. γιατί θα γέμιζε η λίστα με Uli Jon Roth, Blackmore και Apocalyptica.

Η σειρά είναι αλφαβητική γιατί δε μου αρέσει να συγκρίνω ανόμοια πράγματα.Διαφορετικά τραγούδια ταιριάζουν σε διαφορετικές καταστάσεις.Αν γυρίσω σπίτι και βρω το λογαριασμό της ΔΕΗ να με περιμένει, θα βάλω το 'Always Look On The Bright Side Of Life' για να διασκεδάσω τις εντυπώσεις.Αν πάλι θέλω να χτυπήσω φραπέ θα βάλω το 'Got the Time'.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω,αρχίζουμε.

Anthrax - Got the Time (Persistence of Time)

Διασκευή σε γρήγορο (αλλά όχι ΤΟΣΟ γρήγορο) κομμάτι του Joe Jackson (καμία σχέση με τον Michael και το σόι του).Ιδανικό για να παίρνουν ρυθμό οι άντρες που βλέπουν τα συζυγικά τους καθήκοντα ως αγγαρεία.

Cruachan - The Gael (Pagan)

Οι Cruachan είναι Ιρλανδοί και συνδιάζουν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση της πατρίδας τους και το metal.To κομμάτι είναι instrumental και έγινε γνωστό από την ταινία 'Ο Τελευταίος των Μοϊκανών' του '92.Είναι σύνθεση του Dougie MacLean και έχει διασκευαστεί αρκετές φορές.Το ύφος του αλλάζει ανάλογα με την ταχύτητα και τα όργανα που το παίζουν, αν και οι περισσότεροι διαλέγουν τη συναισθηματικά φορτισμένη εκδοχή με το βιολί.Σε αυτό το ύφος και οι Cruachan πρόσθεσαν στίχους στην εισαγωγή και έκαναν το κομμάτι μοιρολόι.

Δεν το γράφω υποτιμητικά.Ο θρήνος της κοπέλας σε συνδιασμό με τη μελωδία κάνουν τις τρίχες της κεφαλής μου να σηκώνονται κάθε φορά που το ακούω.

Ensiferum - Lady in Black (One More Magic Potion single)

Στη Σκανδιναβία κάτι πρέπει να έχει το νερό ή η βότκα που κατεβάζουν σα νερό.Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την ποσότητα, την ποικιλία και κυρίως την ποιότητα των metal συγκροτημάτων που υπάρχουν εκεί πάνω.Οι Φινλανδοί Ensiferum παίζουν folk metal με επικά στοιχεία.Πήραν λοιπόν την Κυρία των Uriah Heep και της φορέσαν πανοπλία.Το τραγούδι ξεκινά στο ίδιο τέμπο με το πρωτότυπο.Αρχικά ίσως ενοχλήσει λίγο η προφορά του τραγουδιστή.Σε κάθε στροφή ανεβαίνει η ταχύτητα, γεμίζει ο ήχος και μετά, ποια προφορά;Εδώ κάνουμε επέλαση!!!!

Heaven's Gate - Always Look On The Bright Side Of Life (Hell For Sale! bonus track)

Εντάξει,το παραδέχομαι! Επανεκτέλεση είναι! Αλλά όποτε το ακούω θυμάμαι την ταινία και όποτε θυμάμαι την ταινία, τη βάζω να παίξει και φτιάχνω καινούργιο συκώτι.

Για τους αμύητους οι Heaven's Gate ήταν ένα γερμανικό power metal σχήμα με δική του αίσθηση του χιούμορ.Λογικό είναι να διασκευάσουν το 'Always Look...' των Monty Python.Το τραγούδι έκλεινε το 'Life of Brian', την επική ταινία των Pythons που σατυρίζει θεούς, δαίμονες, θρησκείες, πολιτικούς αλλά κυρίως την ανθρώπινη ανοησία.

Judas Priest - Diamonds and Rust (Sin After Sin)

Τραγούδι της Joan Baez γραμμένο για τη σχέση της με τον Bob Dylan.Η ίδια βρήκε θαυμάσια τη διασκευή των Priest.Ουσιαστικά οι Priest έχουν δυο διαφορετικές εκδόσεις του κομματιού.

Τη γνωστή metal του άλμπουμ και την πιο ακουστική και κοντά στο πρωτότυπο που συνήθως εκτελούν στα live.

Marilyn Manson - Sweet Dreams (Are Made Of This) (Smells Like Children ΕΡ)

Είναι ο Marilyn Manson metal;Ειλικρινά δεν ξέρω.Είναι μια κατηγορία μόνος του και σίγουρα πιο heavy από κάτι πουδραρισμένα αγοράκια που πλακώνονται με την κοπέλα τους για το eyeliner.Ονόματα δε γράφω, υπολήψεις δε θίγω και δε θα σχολίαζα το eyeliner τους αν συνοδευόταν από καλή μουσική όπως το eyeliner του Manson.Το πρωτότυπο είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Eurythmics, της Annie Lennox δηλαδή και εκείνου του τύπου που έμοιαζε με τον Phil Taylor των Motorhead.(Βλ. φωτο)

Megadeth - These Boots (το αρχικό και όχι το λογοκριμένο) (Killing is my Business)

Γιατί αυτό και όχι το 'Anarchy in the UK' ή το 'Paranoid';Επειδή οι Megadeth του άλλαξαν τα φώτα.Το πρωτότυπο είναι μια ξενέρωτη pop αηδία τραγουδισμένη απ'την wannabe Brigitte Bardot, Nancy Sinatra.Οι Megadeth το έβαλαν στο κρεβάτι του Προκρούστη και το έφεραν στα μέτρα τους.Το αποτέλεσμα είναι ένας thrash ύμνος.Όταν χρόνια μετά οι Megadeth έγιναν όνομα και άρχισε να πουλά το 'Killing...' ο Lee Hazlewood, συνθέτης του κομματιού, ζήτησε να το αφαιρέσουν από το άλμπουμ γιατί ήταν 'διαστροφή του αυθεντικού'.Ο Mustaine του είπε '...να πάει να πηδηχτεί γιατί τόσα χρόνια που του απέδιδαν τα δικαιώματα ήταν καλά και τον ενόχλησε τώρα';Μετά ο Dave ανακάλυψε το Θεό και τον πήρε ο διάολος.

Metallica - Am I Evil (Creeping Death single)

Το πρωτότυπο ανήκει στους Diamond Head, ένα συγκρότημα του NWOBHM (γιατί όποτε γράφω αυτό το ακρωνύμιο θέλω να σφάξω τον εμπνευστή του;) που μια σειρά ατυχιών και λανθασμένων αποφάσεων τους καθήλωσε σε θέση κομπάρσου πίσω στα '80s.Η επιτυχία των Metallica το '91 παρέσυρε και τους διαλυμένους τότε Diamond Head, οι οποίοι επανήλθαν στην ενεργό δράση και έκτοτε κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Monster Magnet - Three Kingfishers (Last Patrol)

Το πιο πρόσφατο τραγούδι της λίστας.Από τότε που το άκουσα, έφαγα ένα ψιλοκόλλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπω στην κριτική που έκανα στο 'Last Patrol' στην αντίστοιχη στήλη του site.

Nevermore - Sound of Silence (Dead Heart in a Dead World)

Στο λεξικό, στο λήμμα 'διασκευή' θα έπρεπε να υπάρχει ηχητική παραπομπή στα 'Sound of Silence', το πρωτότυπο των Simon & Garfunkel και τη διασκευή των Nevermore.

Overkill - Fuck you (Fuck you ΕΡ)

Το τραγούδι-trade mark των Overkill είναι διασκευή στους Καναδούς punks Subhumans.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του εξωφύλλου.Το χέρι με το υψωμένο δάχτυλο ανήκει στον φωτογράφο του συγκροτήματος και για τις ανάγκες της φωτογράφησης το άλειψαν με κρέμα χεριών ή βαζελίνη (εδώ με προδίδει η μνήμη μου). Όταν ο δίσκος βγήκε στην αγορά πολλοί καταστηματάρχες αρνούνταν να το βάλουν στη βιτρίνα.Κάποιοι πιο εφευρετικοί κάλυπταν το επίμαχο δάχτυλο με μαύρη μονωτική ταινία ώστε το υπόλοιπο να μοιάζει με γροθιά.

Rotting Christ - Cine Iubeste Si Lasa (Κατά το Δαίμονα Εαυτού)

To 'Cine Iubeste Si Lasa' είναι μια ρουμάνικη κατάρα γι' αυτόν που αγαπά και δεν κρατά το λόγο του.Η πιο γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στην Maria Tanase.Οι Rotting Christ σε συνεργασία με τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή έφτιαξαν το πιο υποβλητικό κομμάτι τους μέχρι σήμερα.Το λιγότερο που επιφέρει το τραγούδι, είναι ανατριχίλα.Οι υπόλοιπες παρενέργειες εξαρτώνται από τον ψυχισμό του καθενός.

Sanctuary - White Rabbit (Refuge Denied)

Με τη συγκεκριμένη διασκευή και το πρωτότυπο τραγούδι έχω ήδη ασχοληθεί στο άρθρο 'Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία /Jefferson Airplane-White Rabbit' στη στήλη των μουσικών άρθρων του site.

Sepultura - Orgasmatron (Arise bonus track)

Πως να διασκευάσεις ένα κλασσικό κομμάτι και να μη φας κράξιμο;Οι Sepultura το έκαναν αλά Sinatra-their way- και αποζημιώθηκαν γι'αυτό.Βέβαια οι τότε Sepultura ήταν στην καλύτερή τους στιγμή και εκείνη την εποχή ήταν ότι πιο ακραίο είχε να επιδείξει το metal.Μπορεί να χάθηκε η ατμόσφαιρα του αρχικού, αλλά η ενέργεια και η επιθετικότητα της διασκευής ισοσταθμίζει την απώλεια.

Skyclad - Emerald (Tracks from the Wilderness)

Ναι, όσο τραγουδούσε ο Walkyier ήταν οι κορυφαίοι.Ναι, είναι το αγαπημένο μου συγκρότημα.

Ναι, όταν μιλάω για Skyclad δεν είμαι αντικειμενικός, αλλά είναι μια ΔΙΑΣΚΕΥΑΡΑ σε μια ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ.Τέλος.

Slayer - In A Gadda Da Vida (Less Than Zero soundtrack)

Το 'Less Than Zero' είναι μια ταινία που δείχνει τη σκοτεινή πλευρά του Beverly Hills.Είναι μάλλον μέτρια και μόνο η ερμηνεία του Robert Downey Jr. ξεφεύγει από τη μετριότητα.

Στο soundtrack μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, οι Slayer παραδίδουν μαθήματα για το πως γίνονται οι διασκευές.Εκτελούν -στην κυριολεξία- το In A Gadda Da Vida των Iron Butterfly συρρικνώνοντας τα 17 λεπτά του σε 3'16".Βέβαια η single edit του πρωτοτύπου διαρκεί 2'53"

αλλά μην το πείτε στους Slayer γιατί μπορούν για το γαμώτο της υπόθεσης να το εκτελέσουν σε 2'18".

Therion - Summernight City (Secret of the Runes)

Στη Σουηδία ανάβουν κερί στο όνομα των ΑΒΒΑ.Τί πιο φυσικό για ένα σουηδικό συγκρότημα να διασκευάσει τραγούδι τους.Όταν αυτό το συγκρότημα είναι οι Therion το μόνο που μένει ίδιο είναι οι στίχοι.Πάνε οι ντισκομπάλες, αντίο glitter και λουλουδάτα πουκάμισα.Αντ' αυτών όπερα και μπάσα στο τέρμα.Απλά η διασκευή δεν κολλάει σε ένα concept άλμπουμ με θέμα τη σκανδιναβική μυθολογία

.

Turisas - Rasputin (The Varangian Way bonus track)

Συνεχίζουμε σε ντίσκο ρυθμούς και πάμε βόλτα δίπλα στη Φινλανδία.Οι Turisas παίζουν τη metal εκδοχή του all time classic τραγουδιού των Boney M.Η διασκευή είναι άκρως κεφάτη και μπορεί να επιτελέσει το ίδιο έργο με το 'Always Look...' που ανέφερα παραπάνω.

Type O Negative - Black Sabbath (Nativity in Black)

Ακούς το πρωτότυπο και λες ότι δεν μπορεί να γίνει πιο μαύρο, αργό και καταθλιπτικό.

Αμ,δε! Οι Type O Negative το έκαναν.Η υποβλητική φωνή του Peter Steele, οι επικλήσεις στον εξαποδώ, το αρμόνιο και τα καζάνια που βράζουν δίνουν στο κομμάτι μια εσάνς από θειάφι.

Μετά την πρώτη διασκευή ο Peter Steele φόρεσε τα παπούτσια -διόρθωση,τις οπλές- του Εωσφόρου και το ξανατραγούδησε με στίχους απ'την οπτική του άρχοντα της κολάσεως.

Vintersorg - Rainbow Demon (Cosmic Genesis)

Οι Vintersorg είναι το προσωπικό σχήμα του Andreas Hedlund ο οποίος έχει παίξει όλα τα είδη metal με μια ντουζίνα σχήματα εκεί ψηλά στη Σκανδιναβία.Πρόκειται για συγκρότημα-χαμαιλέοντα μιας και έχουν παίξει folk, black και progressive τραγουδώντας σε σουηδικά και αγγλικά και καλύπτοντας θέματα από μυθολογία και αποκρυφισμό, μέχρι το πρόβλημα της σκοτεινής ύλης που απασχολεί τους επιστήμονες.Η διασκευή στο τραγούδι των Uriah Heep ξεχωρίζει από τη βαθιά φωνή του Hedlund, τον πιο γεμάτο ήχο και την απουσία του εκνευριστικά παρατεταμένου νννννν μετά το 'demon' στο ρεφρέν του πρωτοτύπου.

Σε προσεχή άρθρα θα δώσουμε τις '10 Metal Συνταγές Μαγειρικής' και τo 'Heavy Metal Ωροσκόπιο'.

1:Επίσης λαμπρή διάνοια,δημιουργός του σύμπαντος και πάνω απ' όλα μετριόφρων.

Γιάννης Αμυγδαλάς για το SouthernRock.gr