Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 07:43:10

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

VICE HUMAN - "Vice Human" (1984)

VICE HUMAN
VICE HUMAN
1984
(Poliavlos Records)
 
 
SIDE I: Stand Up, I Need Power, Life Don’t Be Blind, I Long To Kill You Beast, Damned World, You Gonna Work All The Time.
SIDE II: Can You Feel In The Night, Running Away, Dust Into My Nose, Vice Human, Make It In Time.
 
VICE HUMAN: Nikos Papakostas – Vocals/ Guitar, Kostas Manopoulos – Guitar, Akis Thomas – Bass and Nikos Geraris – Drums.
Produced by Vice Human.
 
Οι Vice Human είναι το παλαιότερο Ελληνικό Metal σχήμα, ο δίσκος αυτός θεωρείται από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) στο Ελληνικό Heavy Metal στερέωμα. Παίζουν παραδοσιακό Hard Rock και κλασικό 80’s Heavy Metal, αλλά οι κακές παραγωγές δυστυχώς τους κυνηγούν πάντα και δεν αφήνουν να φανεί η άξια του group. Οι Vice Human θεωρούνται ως η αφετηρία, αφού άνοιξαν τον δρόμο στην Ελληνική Heavy Metal δισκογραφία.
Αν οι Northwind ήταν το πρώτο Ελληνικό συγκρότημα που έπαιξε Metal στην θεωρία, τότε οι Vice Human ήταν αναμφίβολα το πρώτο στην πράξη. Ο ιδρυτής του συγκροτήματος Νίκος Παπακώστας είχε έντονη πορεία στον χώρο του Ελληνικού Rock από τα 70’s, κάποια στιγμή όμως αρχές της δεκαετίας του ’80 πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει το δικό του Metal σχήμα.
Οι Vice Human ήταν ένα από τα πρώτα Heavy Metal group που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1981, με στόχο να κάνουν το Metal ευρύτερα αποδεκτό εντός συνόρων. Οι μουσικές ρίζες τους μπορούν να αναχθούν ανάμεσα στο Hard Rock των Black Sabbath και των Deep Purple κυρίως από τα 70’s. Ο Νίκος Παπακώστας βρίσκει τον Νίκο Γεραρή και λίγο μετά τον Κώστα Μανώπουλο, έτσι σαν τρίο αρχίζουν κάποιες συναυλίες, λίγο πριν όμως από την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου ο Κώστας περνάει στη κιθάρα και έρχεται στο σχήμα ο μπασίστας Άκης Θωμάς, ενώ είχαν αρκετό νεανικό πάθος και αφοσίωση στα ιδανικά του σκληρού γνήσιου Heavy Metal.
Στις αρχές του 1984 (ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο του ’84 στο 111 studio) κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο LP τους, παρουσιάζοντας ένα μείγμα κλασσικού Heavy Metal με στοιχεία Hard Rock. Οι Vice Human αποτελούσαν πόλο έλξης για την τότε Ελληνική διψασμένη Hard Rock και Metal κοινότητα, εμφανίζονται ζωντανά σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα δείχνοντας το πόσο επιτυχημένο σχήμα ήταν τότε, συνέχισαν ακάθεκτοι την ανοδική πορεία τους, με πολλές και καλές εμφανίσεις καθώς και σε συμμετοχές σε διάφορα εγχώρια festival.
Οι στίχοι του δίσκου είναι καθαρά εμπνευσμένοι από την εποχή άλλα και την παγκόσμια Heavy Metal σκηνή, κραιπάλες, νεανικές ανησυχίες κι άλλα όμορφα χαρακτηρίζουν το ντεμπούτο LP των Vice Human. Μουσικά έχουμε να κάνουμε με πρωτόλειο ωμό Heavy Metal ήχο, η παραγωγή είναι όσο dusty χρειάζεται για να χαρακτηριστεί cult ο δίσκος, φυσικά σε ένα τέτοιο cult album δεν προτείνεις κάποια τραγούδια για άκουσμα, όλα είναι μέγιστα. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω κάποια από το αμιγώς πρώτο Ελληνικό Metal album, θα ήταν σίγουρα τα “I Need Power”, “I Long To Kill You Beast”, “Vice Human”, “Stand Up”, “Running Away”, “Can You Feel The Night”. Ο ήχος του δίσκου; Το NWOBHM θα ήταν μια γρήγορη σκέψη αλλά δεν ξέρω, ο δίσκος βγάζει μια μαγκιά που μόνο στις γειτονιές της Αθήνας (τότε) μπορούσες να βρείς, για να καταλάβετε; το album θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σαν soundtrack οποιασδήποτε Ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του ’80 που είχε ως θέμα τη νεολαία, το ποδόσφαιρο, τους hooligans κι άλλα τέτοια. Οι δυναμικές τους συνθέσεις δείχνουν ότι το συγκρότημα συνεχίζει στον ίδιο μουσικό δρόμο με το παλιομοδίτικο old-school 80’s Heavy Metal με επιρροές από Ozzy Osbourne, Judas Priest, Black Sabbath και Deep Purple.
Ουδείς δεν είπε ποτέ ότι οι Vice Human ήταν το τεράστιο σχήμα, επίσης, ουδείς εξήρε τις... τεράστιες μουσικές κιθαριστικές ή φωνητικές ικανότητες του Νίκου Παπακώστα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως το γεγονός, ότι ο άνθρωπος αυτός έκανε κάτι που είχε μέσα του και που το γούσταρε πολύ. Γι' αυτόν τον λόγο ιδίως οι δύο πρώτες δισκογραφικές δουλειές των Vice Human είναι μεγίστης σημασίας, πρακτικά ότι έκανε τότε ο Παπακώστας το έκανε τελείως ξεκρέμαστος και κυρίως, από το πουθενά χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν. Οι κριτικές στα τότε μουσικά έντυπα ήταν στην κυριολεξία κόλαφος, αυτό όμως ήταν το γεγονός που έκαναν την μπάντα cult σε όλο το κόσμο. Δεν θα έβαζα στην elite της Ελληνικής Heavy Metal σκηνής τους δίσκους των Vice Human, (κυρίως λόγου των μέτριων παραγωγών) όμως σε καμία περίπτωση δεν θα τους χαρακτήριζα άθλιους ή κακούς. Σίγουρα έχουν και μειονεκτήματα, αλλά καλώς ή κακώς δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι κάποια συγκροτήματα, δυστυχώς γεννήθηκαν σε άλλες χώρες και δισκογραφούσαν κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. Προσωπικά θεωρώ τους δίσκους τους καλούς, τηρουμένων μάλιστα των αναλογιών, διότι πρακτικά θα μπορούσαν να είναι και πολύ καλύτεροι.
Το 2003, μετά από μακρόχρονη δισκογραφική απουσία, ένα νέο album τους εμφανίζεται στα ράφια των δισκοπωλείων και όλα δείχνουν πως μία νέα αρχή έχει ξεκινήσει για τους βετεράνους πλέον Vice Human και τι καλύτερο από μία ακόμη κυκλοφορία δύο χρόνια μετά. Καλό θα είναι λοιπόν φίλοι μου, να θυμόμαστε ότι τους χρωστάμε πολλά, ακόμα και σήμερα τα album τους ακούγονται ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκαν από Έλληνες Heavy Metal μουσικούς. Το συγκρότημα έχει βάλει και αυτό με τον τρόπο του ένα λιθαράκι στη γέννηση του λεγόμενου Ελληνικού Heavy Metal, παρά το σαθρό κατεστημένο της εποχής. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει πολλά live με τους Vavel, Thanatos Inc, Flames, Rust και Spitfire μεταξύ άλλων.
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ VICE HUMAN
Vice Human [1984]
Metal Attack [1985]
Set Me Free [2003]
Beyond This Life [2004]
Escape [2006]
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.