Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 06:48:46

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

RAW SILK - "Silk Under The Skin" (1990)

RAW SILK
Silk Under The Skin
1990
(EMI)
 
 
SIDE I: Second Advent, Journey Of No Return, Irene, Heroes Don’t Cry.
SIDE II: Street Girl, Just Like A Dream, Broken Vows, Fever.
 
RAW SILK: George Florakis – Vocals, Marios Zarkos – Guitars, Jimmy Diakoumatos – Bass, Costas Kiriakidis – Drums and Rory Christopoulos – Keyboards.
(Αυτά είναι τα μέλη που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο της αυθεντικής έκδοσης του βινυλίου. Τα ακριβή στοιχεία υπάρχουν στην επανέκδοση του CD).
Produced by Kostas Kalimeris.
 
Θεωρώ τους Raw Silk (μαζί με τους Spitfire), ίσως τα ποιο ακριβοθώρητα συγκροτήματα του Ελληνικού Hard 'N' Heavy ήχου. Οι Raw Silk δημιουργούνται το δεύτερο εξάμηνο του 1987 και μετά από λίγους μήνες μπαίνουν σε studio για την ηχογράφηση κανονικού LP και όχι demo, όπως θα έκαναν άλλα σχήματα. Είχε προηγηθεί βέβαια η σύνθεση σε demo μορφή του τραγουδιού “Street Girl”. Δηλαδή, από τα τέλη του 1987 μέχρι τέλος του 1989 ηχογραφούν αυτόν το δίσκο. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν πολλούς μήνες για να χτυπήσουν το νούμερο – ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα, των 582 ωρών ηχογράφησης (!), με παραγωγό τον Κώστα Καλημέρη, τότε ηχολήπτη στα Sierra Studios.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το σχήμα να μην έχει σταθερό line-up στις ηχογραφήσεις. Οι βασικοί ήταν οι K. Κυριακίδης, P. Χριστόπουλος και Γ. Φλωράκης, στις ηχογραφήσεις βοήθησαν και οι Α. Μπακόπουλος, Μ. Τσουκαλάς στις κιθάρες και ο Γ. Πλαγιανάκος στο μπάσο. Ενώ σε κάποια τραγούδια εμφανίζονται και οι Μ. Κόλιας στο μπάσο, Β. Γκίνος και Χ. Παπαδόπουλος στα Keyboards. Οι Raw Silk είχαν από την αρχή, προσανατολισμό για διεθνή καριέρα, ένα όνειρο που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα αν και υπήρχαν οι σωστές βάσεις. Το ρεύμα του Poser στην Ελλάδα δεν άνθησε όπως έγινε στην Αμερική, και αυτό γιατί το Poser ήταν μια καθαρά Αμερικάνικη υπόθεση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κολοσσιαίας Αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. Οι Έλληνες μουσικοί σε αυτή την περίπτωση δεν μιμήθηκαν τους Αμερικανούς, ξέχασαν δηλαδή ότι η υπόθεση Hard Rock απαιτούσε μεγάλους οικονομικούς πόρους για ακριβές ηχογραφήσεις, και promotion, πράγμα που στην Ελλάδα εκείνης της εποχής ήταν ασύλληπτα.
Οι Raw Silk είχαν να παλέψουν με όλα αυτά, και νομίζω πως κατάφεραν αρκετά πράγματα για την εποχή τους, support στους Saxon την δεύτερη φορά που ήρθαν στην Ελλάδα, ένα video–clip στο τραγούδι "Street Girl" παραγωγή του καναλιού New Channel. Έκαναν επίσης πληθώρα εμφανίσεων σε αρκετά live αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές της κρατικής κυρίως τηλεόρασης. Μας άφησαν 8 μοναδικά τραγούδια που όσες φορές και να τα ακούσω δεν τα χορταίνω με τίποτα. Τραγούδια όπως τα "Second Advent", "Irene", "Heroes Don’t Cry", "Street Girl", "Just Like A Dream" και "Fever" δεν θα τα ξεχάσω ποτέ, πιστεύω πως όλα τα τραγούδια τους θα σας αρέσουν αφού μοιάζουν αρκετά με Bon Jovi και Van Halen. Αυτό το καταπληκτικό, μοναδικό LP των Raw Silk δυστυχώς δεν είχε συνέχεια, αν και είχαν προοπτικές για διεθνή καριέρα. Οι Raw Silk είναι από εκείνα τα σχήματα που το μόνο λάθος τους υπήρξε ότι εμφανίστηκαν ατυχώς σε ακατάλληλη στιγμή και εποχή για τα Ελληνικά μουσικά δεδομένα. Άλλωστε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Pop Metal (όπως τότε αποκαλούσε λανθασμένα ο μουσικός τύπος) είχε ήδη κάνει τον κύκλο του και δεν υπήρχαν περιθώρια εξέλιξης, ειδικά στη Ελλάδα. Εκείνα τα χρόνια καμία Ελληνική εταιρία δεν ενδιαφερόταν για αυτό το είδος του Metal και έτσι χάθηκαν αρκετά αξιόλογα Ελληνικά σχήματα.
Δυστυχώς η τότε τακτική των εταιριών ήταν να κρατάνε τις νέες κυκλοφορίες δίσκων λίγο χρόνο στα δισκάδικα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να χαθεί και να γίνει αρκετά σπάνιος λίγα χρόνια μετά. Για πολλά χρόνια, λοιπόν, το LP ήταν δυσεύρετο ακόμη και ανάμεσα σε Έλληνες αγοραστές. Το LP έκανε επιτυχία στην Γερμανία, Η.Π.Α. και Αυστραλία όπου συλλέκτες το ψάχνουν ακόμα και σήμερα. Κάπου στα 1992 χάνουμε τα ίχνη του σχήματος των Raw Silk, όταν κάποια μέλη αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό.
 
Δισκογραφία RAW SILK
Silk Under The Skin [1990]
 
 
TRIVIA:
Οι Raw Silk έστειλαν πριν την κυκλοφορία του "Silk Under The Skin" μια demo κασσέτα του δίσκου, σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Kansas (USA), όταν παίχτηκε πήρε πολύ καλά σχόλια και αρκετά τηλεφωνήματα ακροατών, οι οποίοι δεν πίστευαν ότι αυτό που άκουγαν ήταν Ελληνικό Hard Rock group.
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.