Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 06:42:09

HEAVY AND SOUTH (FLASHBACK)

BLACK CAT BONES - "Barbed Wire Sandwich" (1970)

BLACK CAT BONES
BARBED WIRE SANDWICH
1970
(Nova Decca)
 
SIDE I: Chauffeeur, Death Valley Blues, Feelin' Good, Please Tell Me Baby, Coming Back.
SIDE II: Save My Love, Four Women, Sylvester's Blues, Good Lookin' Woman.
 
BLACK CAT BONES: Brian Short – Vocals, Rod Price – Guitar, Derek Brooks – Guitar, Stu Brooks – Bass and Phil Lenoir – Drums.
Produced by David Hitchcock.
 
Οι Black Bat Bones ήταν ένα Αγγλικό Hard Rock συγκρότημα με αρκετά BluesRock στοιχεία που ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1966 στο Λονδίνο.
Το group ίσως να είναι πιο γνωστό γιατί είχε τους Simon Kirke και Paul Kossoff στο line-up της, οι οποίοι αργότερα προσχώρησαν στους Free το 1968, (ο Kirke ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και των Bad Company).
Το σχήμα από το 1966 έπαιζε τακτικά στο κύκλωμα των pub και των club του Λονδίνου, στα τέσσερα χρόνια που η μπάντα έδινε live ήταν αρκετές οι αλλαγές των μελών, με αποτέλεσμα σε αυτό τον δίσκο μόνο οι αδελφοί Brooks να έχουν μένει από την πρώτη-αρχική σύνθεση. Στα τέλη λοιπόν, του 1969 με τους Brian Short, Rod Price, Derek Brooks, StuBrooks και Phil Lenoir καταγράφηκε η μόνη κυκλοφορία των Black Cat Bones, το group ανακάλυψε ο παραγωγός Mike Vernon. Το album ηχογραφήθηκε σταstudios Tangerine και Decca το Νοέμβριο του 1969 και κυκλοφόρησε από την ετικέτα Nova Decca (παρακλάδι της Decca) δισκογραφική εταιρεία που προωθούσε το Progressive Rock στη μουσική της εποχής, αρχές των 70's.
Ο δίσκος περιέχει καλά και μεγαλειώδη κιθαριστικά solo από τον εκπληκτικά μοναδικό Rod Price (που αργότερα πήγε στους Foghat), αλλά ο τραγουδιστήςBrian Short έχει μια πολύ φανταστική φωνή, είναι μια αργή βαθιά σε Blues Rockκλίμακες και χροιά. Ακούστε τα "Save My Love", "Feelin' Good", "Four Women" καθώς και το καλύτερο τραγούδι το τελευταίο του δίσκου το "Good Lookin' Woman". Όλο το "Barbed Wire Sandwich" περιέχει έξοχο καλοπαιγμένο Heavy Rock με αρκετές Blues Rock πινελιές, με πολύ και καλή χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας, συνιστάτε προς όλους τους οπαδούς της βρετανικής σχόλης που αρέσκονται σε μπάντες όπως οι Savoy Brown, Leaf Hound, Foghat, ο δίσκος όμως έχει και κάποια στοιχεία από Boogie Rock καθώς και κάποια ελαφριά Progressive Rockστοιχεία.
Η κιθάρα του Rod Price μου θυμίζει σε μερικά από τα τραγούδια τον Jimmy Page των Led Zeppelin, ειδικά ακούστε το "Death Valley Blues" και θα καταλάβετε τι λέω, δυστυχώς ο Rod Price θεωρείτε υποτιμημένος ως κιθαρίστας, εδώ έκανε όμως πολύ καλή κιθαριστική δουλειά, καθώς και στην μετέπειτα καριέρα του με τους Foghat.
Αυτό το βινύλιο συνιστάται στους οπαδούς του 70's Hard-Heavy Rock, είναι εξαιρετικό και μόνο για την lead κιθάρα φτάνει μόνο να το αγοράσετε. Δεδομένου ότι δεν είμαι από τους μεγαλύτερους οπαδούς του Blues Rock, θα παραδεχτώ ότι ήταν πολύ καλύτερος απ' ότι περίμενα αυτός ο δίσκος και γι' αυτόν τον λόγω σας τον παρουσιάζω, τελικά είναι από τους δίσκους που θα ήθελα να ακούγονται κάθε μέρα. Τώρα θα μου πείτε ότι έχουμε όλα τα album που είναιmust have, αυτό ίσως να μην είναι άνω του μέσου όρου, ίσως δεν θα ξοδεύει και πάρα πολύ χρόνο στο pick-up, ίσως δεν έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα; Έχετε ίσως αγοράσει άλλα πράγματα για να ακούσετε; Ατελείωτες δικαιολογίες φίλοι μου. Αν είστε πραγματικοί οπαδοί του σκληρού καλού ήχου από την δεκαετία του '70, πρέπει να επενδύσετε σε αυτόν τον σπάνιο δίσκο, αφού η τιμή του είναι αρκετά προσιτή στην επανέκδοση.
Όταν δυστυχώς, ο δίσκος τελικά απέτυχε εμπορικά, αφού το κάπως χαζό ή ηλίθιο εξώφυλλο (με το παιδικό αφελές τερατάκι) δεν βοήθησε καθόλου και οι BlackCat Bones έτσι να κερδίσουν την αναγνώριση, με αποτέλεσμα τα μέλη να φύγουν από το συγκρότημα. Κάπως έτσι εδώ ουσιαστικά τελειώνει και η ύπαρξη του σχήματος. Ο Derek και ο Stuart Brooks ενώθηκαν με τον τραγουδιστή Peter French όπου έκαναν το Hard Rock συγκρότημα των Leaf Hound το 1970, ενώ την επόμενη χρονιά ο Rod Price πήγε στους Foghat. Τέλος, ο τραγουδιστής Brian Short έκανε το 1971 έναν προσωπικό δίσκο τον "Anything For A Laugh".
Το 2008 κυκλοφορούν, μάλιστα και σε 3-πλό βινύλιο, όλες οι ηχογραφήσεις που έκαναν μαζί με τον (μακαρίτη) Paul Kossoff, οι Black Cat Bones σαν συγκρότημα.
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BLACK CAT BONES
Barbed Wire Sandwich [1970]
Pauls Blues [2008]
 
 
Ηλίας Κωστόπουλος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

No any anniversary today

Φιλικά sites

Facebook