Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 07:41:55

BLUES ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Roy Buchanan

roy_buchanan

 

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΚΥΡΙΕ ROY BUCHANAN

Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτόν τόσο γνωστό άγνωστο κιθαρίστα που μαζί με την Telecaster του, μοντέλο του 1953,  σμίλεψε απίθανες μουσικές, εφεύρε πάμπολλες κιθαριστικές τεχνικές και μίλησε στις ψυχές όλων μας μέσα από το πολύ ξεχωριστό, άλλοτε υπνωτιστικό και άλλοτε  ξέφρενο παίξιμό του. Ότι είπε, το είπε με τη ψυχή του γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τα μέτρα και τα γούστα της μουσικής βιομηχανίας.


..

    roy_buchanan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανθρώπινος και γεμάτος φαντασία, ζωγράφος και γλύπτης ανθρώπινων συναισθημάτων μας έμαθε πως ο καλλιτέχνης που εκ φύσεως οφείλει να είναι και επαναστάτης, πρέπει πάντοτε να ακολουθεί τη δική του καρδιά, το δικό του συναίσθημα και τη δική του φαντασία. Μπορούσε να παίξει τα πάντα. Τα πάντα που ο δικός του ψυχισμός του υπαγόρευε.

Η μουσική βιομηχανία τον «ανακάλυψε» το 1971, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αφότου ξεκίνησε να παράγει μουσική. Δεν τον ενδιέφερε όμως η φήμη και η δημοτικότητα. Κάποια στιγμή είπε σε ένα δημοσιογράφο: « Αυτή η υπόθεση με τους μουσικούς που γίνονται 'αστέρια', με τρομάζει πολύ.»

Ο χαρακτήρας του Buchanan ήταν πολύμορφος. Άλλοτε ήπιος και ευγενικός και άλλοτε τρελαμένος,  έκρυθμος και αδάμαστος. Μια σειρά από μεγάλους καλλιτέχνες εντυπωσιάσθηκαν από τη μοναδική του φυσιογνωμία και το απαράμιλλο παίξιμό του. Μεταξύ αυτών οι included John Lennon και Paul McCartney. Λέγεται επίσης, ότι οι Rolling Stones κάποτε του πρότειναν να μπει στη μπάντα τους αλλά αυτός απέρριψε την πρότασή τους. Ο Eric Clapton που κάποτε τον είδε να παίζει, τον αποκάλεσε σαν τον «καλύτερο κιθαρίστα του κόσμου.» Ο Jerry Garcia των Grateful Dead δήλωνε εκστασιασμένος από το άνευ προηγουμένου παίξιμο του Buchanan.

Στους κύκλους της jazz που συχνά πυκνά σνόμπαρε όλους τους καλλιτέχνες του rock and roll, οι Les Paul, Charlie Byrd, Barney Kessell και Mundell Lowe δεν έπαψαν ποτέ να εξυμνούν το ασυνήθιστο ταλέντο του. Ο Jeff Beck έμαθε από αυτόν τις σπάνιες κιθαριστικές τεχνικές που τον έκαναν διάσημο. Ακόμα και ο μεγάλος Danny Gatton μέσω της φιλίας που είχε με τον Roy, έμαθε πολλά για την κιθάρα και τις τεχνικές της.

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939 στην αγροτική περιοχή του Ozark στο Arkansas. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους πολλούς αγρότες της περιοχής και ποτέ του δεν υπήρξε  εφημέριος (παπάς) όπως χαριτωμένα διέδιδε ο παραμυθάς Roy Buchanan. Ο αδερφός του ο J.D. (γεννημένος το  '26) είχε πει σε κάποιο δημοσιογράφο για τη μεγάλη αυτή παρεξήγηση: «Αν ο πατέρας μας έμπαινε ποτέ μέσα σε μία εκκλησία, θα έπεφτε το ταβάνι να τον πλακώσει.» Ο Roy ξεκίνησε μαθαίνοντας lap steel και παρακολουθώντας μαθήματα από την κυρία Clara Louese Presher που της πήρε 3 ολόκληρα χρόνια για να μάθει πως ο Roy δεν έμαθε ποτέ του να διαβάζει νότες αλλά έπαιζε ότι του ζητούσε με τη βοήθεια του μνημονικού του αυτιού του.

Η μουσική βιομηχανία ουδέποτε τον πήρε πολύ στα σοβαρά και ουδέποτε τον βοήθησε να αναδείξει το ανεξάντλητο ταλέντο του. Ίσως όμως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ να συνέβαλλαν στην μικρής εμβέλειας προβολή που ελάμβανε.

Όλα όμως τέλειωσαν όταν μια μέρα σταμάτησε για να αγοράσει καπνό. Και στη συνέχεια βρέθηκε να πίνει μπύρες σε ένα Ruby Tuesday στο  Fairfax. Όταν επέστρεψε στο σπίτι καβγάδισε με τη γυναίκα του ή τέλος πάντων έκανε κάποιο σαματά που φαίνεται πως ήταν αρκετός για να παρέμβει η αστυνομία.  Τον συνέλαβαν αλλά τη άλλη μέρα βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του στη φυλακή με το ίδιο το πουκάμισό του. Όλοι ή μάλλον σχεδόν όλοι μίλησαν για αυτοκτονία.  Κάποιο φίλοι του ισχυρίζονται πως δολοφονήθηκε γιατί όταν η γυναίκα του άνοιξε το φέρετρο, το σώμα του Roy Buchanan ήταν γεμάτο μώλωπες. «Ήταν φανερό πως κάποιος τον είχε χτυπήσει στο κεφάλι.» είπαν.

Ο Roy έφυγε και ίσως να μη μάθουμε ποτέ το λόγο. Έμεινε όμως πίσω του η μουσική του που από μόνη της τον κατατάσσει  σαν έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες με μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Το παίξιμό του που κανείς δεν έχει μέχρι και σήμερα καταφέρει να αντιγράψει………………

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


1972
Including: I Am a Lonesome Fugitive, Haunted House, The Messiah Will Come Again, and more...

 

 

Sweet Dreams: The Anthology
1992
Including: Green Onions, Down by the River [Live], Dual Soliloquy, and more...

 

 

Roy Buchanan & the Snakestretchers
1971
Including: The Messiah Will Come Again, Down by the River, I'm a Lonesome Fugitive, and more...

 

 

You're Not Alone
1978
Including: Supernova, Down by the River, 1841 Shuffle, and more...

 

 

When a Guitar Plays the Blues
1985
Including: When a Guitar Plays the Blues, Sneaking Godzilla Through the Alley, Mrs. Pressure, and more...

 

 

Live Stock
1975
Including: Further on up the Road, Hot Cha, I'm a Ram, and more...

 

 

20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best of Roy Buchanan
2002
Including: Pete's Blue, The Messiah Will Come Again, Filthy Teddy, and more...

 

 

The Prophet: The Unreleased First Polydor Album
2004
Including: Humbug Down on the River, There'll Always Be, Black Autum, and more...

 

 

Guitar on Fire: The Atlantic Sessions
1993
Including: Judy, Man on the Floor, The Messiah Will Come Again, and more...

 

 

My Babe
1981
Including: You Gotta Let Me Know, My Babe, It Should've Been Me, and more.

κείμενο του Δημήτρη Επικούρη